Direct naar de contentDirect naar de footer
Beklim de hoogste kerktoren van Nederland
Beklim de hoogste kerktoren van Nederland

met prachtig uitzicht over het historische Utrecht

Domtoren

De monumentale, gotische Domtoren is het icoon van Utrecht. Deze prachtige kerktoren uit het jaar 1382 is vanuit de hele stad te zien, en bepaalt al honderden jaren de skyline van de stad.

De Domtoren heeft een hoogte van 112 meter, is het hoogste gebouw van Utrecht en de hoogste kerktoren van heel Nederland. Ooit zat de toren namelijk vast aan de Domkerk, maar na een heftige zomerstorm in 1674 stortte het middenschip van de kerk in. Sindsdien staan de bouwwerken een stukje uit elkaar. Er zijn initiatieven om het middenschip in ere te herstellen, maar voorlopig blijven kerk en toren nog even gescheiden.

Klokkentoren
De Domtoren fungeert in de eerste plaats als klokkentoren, en heeft een unieke klokkencollectie. De in totaal veertien klokken wegen ruim 31.000 kilo, en er zijn maar weinig kerken die dat kunnen evenaren. In de toren hangt daarnaast ook een carillon dat elke zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur door de stadsbeiaard wordt bespeeld. Van april tot en met november kunt u bovendien ook op vrijdag van 12.30 tot 13.30 naar het carillon luisteren.

Rondleidingen
De Domtoren is van buiten een indrukwekkend bouwwerk, maar voor een adembenemend uitzicht over de stad moet u ook zeker de 465 traptreden beklimmen. Tijdens een rondleiding neemt een ervaren gids u mee naar de top en leert u alles over de geschiedenis van de toren en de bijbehorende Domkerk. Onderweg bezoekt u verschillende ruimtes en verdiepingen, en eenmaal boven heeft u een geweldig zicht over de Utrechtse binnenstad en de omliggende plaatsen. De rondleiding duurt een uur en wordt een paar keer per dag gegeven.