Direct naar de contentDirect naar de footer
Het spoorwegmuseum daar moet u zijn geweest
Het spoorwegmuseum daar moet u zijn geweest

Een grote collectie van historische treinen

Leren en plezier maken tegelijk?

Dat is mogelijk in het Spoorwegmuseum

Een beleving voor jong en oud

Ontdek verschillende tentoonstellingen

Het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een beleving voor jong en oud. Dit speelse museum is gevestigd in het voormalige Maliebaanstation en ligt op loopafstand van de binnenstad. Het museum heeft een grote collectie van historische treinen en u leert er alles over de 175 jaar oude treingeschiedenis.

Historie
Het Spoorwegmuseum werd opgericht in 1927, de tijd dat men besefte dat het behoud van oud spoorwegmateriaal van groot historisch belang is. Het museum is gevestigd in het oude Maliebaanstation, een prachtig pand dat volledig is opgeknapt in oude stijl. Wanneer u het pand betreedt ziet u dan ook ouderwetse kroonluchters aan het plafond hangen, de wachtkamers voor de 1e en 2e klas en de oude loketten waar u nu uw toegangskaartje voor het museum kunt kopen.

Tentoonstellingen
In het museum zijn een aantal verschillende tentoonstellingen te bewonderen. Begin bijvoorbeeld bij de ‘Grote Ontdekking’. Een mijnlift neemt u terug in de tijd, toen de stoommachine nog moest worden uitgevonden. Sta hier even stil en bewonder de eerste Nederlandse stoomlocomotief, De Arend.

Vervolg uw museumbezoek in ‘Droomreizen’. In een Oosterse theaterzaal worden verhalen over de beroemde Oriënt Express verteld, en nemen acteurs u mee naar de hoogtijdagen van de internationale treinen in 1900.

‘Stalen Monsters’ is een spannende attractie waarbij u een bloedstollend achtbaanritje langs levensgrote treinen en locomotieven maakt. De nieuwste attractie in Het Spoorwegmuseum is ‘De Vuurproef’. Hierin wordt het complete verhaal van bijna twee eeuwen spoorwegen verteld, met een spectaculaire treinrit als hoogtepunt.